mandag 27. desember 2010

Usexy Trekant

Trekant-dramaene på NRK er usexy! Når sex bare blir sex, er det ikke god sex. Sex hører til i et forhold mellom to som vil bety noe for hverandre, og som har tenkt å fortsette med det. Når man har sex med den samme over tid, åpner muligheten seg for variasjon og fornyelse etter hvert som man blir bedre kjent med hverandre og har et felles rom av erfaringer og kjenskap å utfolde seg innenfor. Sex med stadig nye partnere kommer aldri ned på dette dybdenivået. Jeg tror dessverre den som har sex med mange kan miste muligheten til å ha dybde-sex med den ene, fordi trofasthet er noe man må ville og som må læres. Utroskap går derimot av seg selv. Jeg er enig i at ungdom trenger veiledning og opplysning om sex; men er skuffet over at NRK lager et så flatt program. Derfor håper jeg de følger opp Trekant med noe mer sexy, der koplingen mellom sex, forhold og trofasthet løftes fram. Halvor

11 kommentarer:

 1. Godt sagt. Ungdommene vil gjerne ha noe mer holdbart enn dette. I alle fall de jeg har kontakt med. Om en tør snakke skikkelig om kjærleiken hører ungdommene etter :)

  SvarSlett
 2. hei kunne tenke meg å delta på disse blogger jeg og med deg Halvar mvh Randi

  SvarSlett
 3. hei hva kan vi ta opp her Halvar og hva er tatt opp før ?

  SvarSlett
 4. Jeg tenker at du kan ta opp det du er opptatt av, og som har med livet og troen å gjøre. Halvor

  SvarSlett
 5. leser i Bergensavisen at du er positiv til samboerskap. litt overrasket over dette. Er du ikke litt på kollisjonskurs med Bibelen nå?

  SvarSlett
 6. Hørte om denne blogen på radioen og ble så glad så glad, er så enig så enig med deg :) Espen

  SvarSlett
 7. Sorry hr Biskop men kan ikke se annet enn at du kjører på med samme retorikken som kirka alltid har kjørt - vent med sex til ekteskapet, ikke ha sex med andre enn den første og ene osv. Dette er gamnmeldagse leveregler som også kirkens egne til enhver tid har hatt problemer med å leve opp til. Det Trekant derimot gjør, som få andre oppysningsprogrammet om sex har gjort, er å skape en erkjennelse av at ungdom faktisk har et sexliv, at de er søkende og nysgjerrige, at det finnes mange alternativer til penetrerende sex, at det er mange spørsmål det er greit å få svar på. Jeg tror det største problemet til kritikerne av Trekant er at man bringer ungdommens seksualitet fra guttenes "kjør på fort og gæli" til at jentene tillates å være et nytende vesen, et nytende vesen som vet hva som finnes og som vet hva de vil ha. Dette fører til at de faktisk har sex når de selv ønsker det, og ikke når gutta ønsker det, og ikke minst de stiller kvalitetskrav. Ikke nok med det, Trekant skaper også en fornemmelse av at homser, lesber, SM'ere osv er helt normale mennesker. At porno er fiksjon osv. Dette er skummelt - også for biskoper.

  Med hilsen
  Bernt Barstad

  SvarSlett
 8. Hei Bernt! Enig i at det er nødvendig å fokusere også på jenters behov og opplevelse av sex; og det gjør Trekant. Men et program som retter seg inn mot ungdom bør sette sex inn i en sammenheng. Om denne sammenhengen ikke er ekteskapet, så bør den vel i det minste være et forhold der to mennesker vil være trofaste mot hverandre?

  SvarSlett
 9. Hvorfor bør det settes i et forhold der to mennesker vil være trofaste med hverandre? Og hvor i Trekant finner du syn som fremmer utroskap? Det Trekant viser, er at sex er mangfoldig, godt og lekent - og at samtykke er viktig. Trofastheten som etterspørres er en faktor som kommer naturlig, når man er kjærester. Det er ikke noe belegg i den litteraturen jeg har lest som tilsier at vi har blitt mer utro med årene, eller at opplysning om seksualitetens muligheter øker faren for utroskap - tvert i mot. Du kan for eksempel starte med å lese Willy Pedersen sin bok Nye Seksualitet så kanskje du får et litt mer nyansert og i det minste oppdatert syn på ungdommens seksualitet.

  SvarSlett
 10. Takk for komentaren! Her er mye å snakke om, mer enn denne bloggen kan romme. Men takk for tipset om Pedersens bok, har tenkt å se på den!

  SvarSlett
 11. Hei :)
  Jeg synes du tar opp et veldig godt poeng. Sex er noe som er utrolig gøy og veldig lekent. For de fleste av oss er det også noe som er en del av et intimt samvær med en kjæreste.
  Du setter et veldig fint fokus på debatten og jeg synes det er flott at du ikke avfeier den lekenheten programmet Trekant har tatt opp. Det å ønske at sex og kjærlighet settes mer i sammenheng virker naturlig. Jeg opplever at Trekant kommer mer inn i en tradisjon av opplysnings-TV, der sex blir avmystifisert og forklart. Samfunnet ellers har et helt klart fokus på parforholdet. Et eksempel på dette er de amerikanske kjærlighetskomedier.
  Selv er jeg med i foreningen UngBDSM. Jeg er opptatt av at ungdom skal oppleve at det de tiltrekkes av er akseptert i samfunnet. Det er Trekant kjempegod på! Men uten at dette er en motsetning i forhold til det verdifulle parforholdet.

  Hilsen Marit

  SvarSlett